Zdrowe odżywianie – po jakie produkty sięgać?

Każdy z nas chciałby zachować zdrowie do późnej starości, jednakże sięgając po wysoko przetworzoną żywność, skutecznie oddalamy się od osiągnięcia tego celu. Chociaż potrzeby każdego człowieka są inne, to wszyscy potrzebujemy do życia witamin, minerałów, tłuszczy, węglowodanów, białek i wielu innych substancji odżywczych. Niestety przetworzona żywność jest uboga lub nawet całkowicie pozbawiona owych substancji. Dlatego też tak ważne jest zmienienie nieprawidłowych nawyków żywieniowych, za co nasz organizm nam się szybko odwdzięczy.

Czas na zdrowie

Zdrowe odżywianie jest przede wszystkim gęste odżywczo, a więc bogate w witaminy, minerały, antyoksydanty, enzymy, kwasy tłuszczowe i wiele innych substancji, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli brakuje którejś z nich, to nasze zdrowie zaczyna podupadać, a to już prosta droga do choroby. Wystarczy niedobór jednego pierwiastka w ustroju, aby doszło do całej kaskady problemów. Potrzebujemy ich wszystkich, jednym w mniejszej a drugich w większej ilości. Należy też pamiętać o tym, że są produkty, które zawierają antyodżywcze substancje, które nie tylko utrudniają przyswajanie potrzebnych nam związków, ale sieją spustoszenie w organizmie. Najlepiej byłoby sięgać wyłącznie po produkty naturalne z własnego ogródka, gdzie uprawy nie były traktowane chemicznymi środkami roślin. Nie każdy z nas może jednak sobie na to pozwolić, dlatego też alternatywą jest sięganie po produkty ekologiczne, które dostępne są zarówno w sklepach internetowych, jak i stacjonarnych.

Zdrowe odżywianie – po jakie produkty sięgać?

Z całą pewnością mamy szeroki wachlarz wyboru, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. Warzywa i owoce powinny na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie. Jabłka są dostępne przez cały rok, a dzięki nim można zachować młody wygląd i energię życiową. Regularne picie soku jabłkowego zmniejsza ryzyko wystąpienia Alzheimera. Śliwki zaś poprawiają trawienie i przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. W Polsce nie brakuje też gruszek, które pobudzają wydzielanie żółci, usprawniając pracę układu pokarmowego. Z kolei czarne jagody poprawiają wzrok i samopoczucie. W warzywach i owocach znajdzie witaminy, minerały, bioflawonoidy, lykopen, luteinę, enzymy, fitoestrogeny, tłuszcze roślinne i wiele innych fitozwiązków. Sięgajmy także po ziarna, orzechy, pestki, ryby, masło, ekologiczne mięso i domowej roboty nabiał.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *